Blog - Legújabb hírek

Edzőink bemutatkoznak – Simon Renáta

Simon Reni táncművész a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában tanult klasszikus balettet, később pedig a kortárs és improvizációs technikákat sajátította el magas fokon külföldi tanulmányai és munkássága során. Tagja volt többek között a Győri Balett Társulatának, a Svéd Királyi Balettnek, majd hazaköltözve a Frenák Pál Társulatnak.
A Mozdulj a lelkedből! program megalkotója, melynek során önismereti mozgásos foglalkozásokat tart, ahol a buddhizmus, jóga és önismeret terén szerzett tudását és tapasztalatait ötvözi a mozgással, mindemellett Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán is bohócdoktorkodik.


Hogyan kerültél kapcsolatba a Piruett Tánc Stúdióval?
Kittyvel még versenyző korunkban ismerkedtünk meg, és azóta is fél szemmel nyomon követjük egymás munkásságát. Amikor Debrecenbe költöztem, megkeresett, hogy tartsak egy egynapos kurzust a versenyzőinek, ami nagyon jól sikerült, majd a nyári tánctáborba is elhívott, ahol szintén örömmel vettem részt. Ebben a tanévben pedig már belefolytam a csoport munkájába is, a mostani modern kortárs koreográfiát is közösen készítettük el.


Innen tényleg már csak egy lépés volt a vendégtanári felkérés. Könnyen igent mondtál?
Számomra mindig nagyon fontos szempont egy munkánál, hogy a vezető milyen, és persze a tanítványok is. A Piruettnél magas a színvonal és nekem nagyon szimpatikus az is, hogy Kitty folyamatosan hív vendégtanárokat, hogy fejlődjenek a tanítványok. Sok helyen még mindig nagyon zártan, egysíkúan folyik az oktatás…
Másrészt pedig látom, hogy Kittynek ez az élete, és én szeretem, ha valaki valamit ekkora szenvedéllyel és hévvel csinál, mert ez a tanítványokra is hasonló hatással van.


Mivel fog általad színesedni a Piruett képzése?
Modern és kortárs szemléletet és elemeket fogok behozni, új földtechnikai és forgástechnikai mozdulatokat, gyakorlatokat tanulunk majd, és igyekszem a meglévő mozdulatokat csiszolni, letisztázni. Úgy érzem, egyik erősségem, hogy látom a táncot: látom, ha nem őszinte egy mozdulat, hiába olyan, mintha az lenne, mégsem az igazi. Ezeknek a tökéletesítésén is dolgozunk majd a táncosokkal.
Bár eddig még csak egy csoportot vittünk közösen Kittyvel, úgy tűnik, hogy nagyon jól tudunk együtt dolgozni és ez mindkettőnket inspirál.


Milyen tanárnak tartod magad?
Szerintem nagyon könnyű velem jóban lenni, igyekszem mindenkihez megtalálni az utat, 120%-ot nyújtani az óráimon, velük együtt csúszni-mászni a földön, megmutatni kismilliószor is a gyakorlatot, ha szükséges, mert azt gondolom, hogy ha elmagyarázok valamit és a tanítvány nem tudja megcsinálni, akkor az inkább az én hibám, hiszen nem sikerült úgy elmondanom neki, hogy megértse.
Ha viszont azért nem tudja megcsinálni, mert nem figyelt oda rám, azzal rátapintott a gyenge pontomra. Az improvizációs gyakorlatok során nagy a szabadság és azt meg is tudom adni, viszont a balett elemeknél, illetve amikor technikai dolgokról van szó, akkor szigorú vagyok és megkövetelem a figyelmet.


Én mindent át szeretnék adni a tanítványoknak. Nem az a tanár vagyok, aki attól retteg, hogy nehogy jobb legyen nála egy tanítvány; nekem pont az a célom, hogy bátran nőjön engem túl, aztán majd tanítson engem ő. Ennek érdekében megteszek mindent az óráimon és a tanítványok érzik ezt.