Tóth Andi 10 éve a Piruett oktatója, jelenleg a püspökladányi óvodás és iskolás csoportokat vezeti.

Milyen sportmúlttal rendelkezel?
Ameddig csak vissza tudok emlékezni, az életemnek mindig része volt a tánc és remélem, hogy mindig is az lesz. Hatévesen Vollay Enikőnél kezdtem tornázni, később kerültem csak a Piruettbe. A versenyzői pályafutásomat már itt fejeztem be 2010-ben, ekkor részesültem Érdemes Sporttáncos kitüntetésben a felnőtt csoporttal.

Hogyan lettél versenyzőből edző?
Amikor abbahagytam a versenyzést, Kitty felkért, hogy foglalkozzak ovisokkal. Bár tudatosan sosem készültem rá, mégis abszolút szerelemmé vált számomra a tánctanítás. Szeretem a gyerekeket, szeretek nyüzsögni, ötletelni, kreatívkodni, táncokon, koreográfiákon agyalok napközben is. Ha beugrik egy ötlet, alig várom, hogy kipróbálhassam a teremben.

Diótörő a gyerekekkel

Diótörő – Egerek és Katonák

Mi a legjobb dolog a tánctanításban?

A tanítványok pozitív visszajelzése mindig jólesik! Annak örülök a legjobban, ha a gyerekek szeretik az órákat és jól érzik magukat, és akkor vagyok a legszomorúbb, amikor nem tetszik nekik. Sajnos ez is benne van a pakliban, ez hagyja bennem a legmélyebb nyomokat, de igyekszem folyamatosan fejlődni.

Mennyire kapsz szabad kezet a tanításban?
A módszerem alapja az, amit Kittytől tanultam. Megpróbáltam minél több dolgot magamba szívni abból, ahogy ő foglalkozott velünk, a tanmenetét, a gondolkodását, ugyanakkor számos más hatás is ért az életemben: a sok kurzus, workshop, amin részt vettem, nyilván formálja a saját tanítási stílusomat.

És mi a helyzet a koreográfiákkal?
A tanév során általában kapunk egy témát, de annak a kidolgozása már a mi feladatunk: a koreográfia és a zeneválasztás is ránk van bízva. Egyik legkedvesebb darabom az Ariel volt, ezt 2017-ben az első gálánkon adtuk elő és nagy sikere volt mind a táncosok, mind a nézők körében.

Ariel

Ariel – Ficánka tánca

A Piruett Tánc Stúdió sorra nyeri a hazai és nemzetközi versenyeket. Szerinted mi a siker titka?
Érződik, hogy Kitty éjt-nappallá téve az egyesületért dolgozik, mindent kitalál és eltervez évekre előre, mindig van valami a fejében és ez viszi előre az egyesületet. Nem csak úgy napról napra élünk, van előttünk perspektíva. Amikor én voltam gyerek, mi nem ilyen körülmények között edzettünk, nem voltak ilyen lehetőségeink.

Andi a gyerekekkel

Gyerekekkel körülvéve

A Piruettben van mindenféle kiegészítő kurzus, tábor, meg van teremtve az alapja a fejlődésnek, a gálákra mindannyian együtt készülünk. Ha én most lennék gyerek, azt érezném, hogy itt tartozom valahová.

A kislányod nemrég múlt féléves. Ő is a Piruettben fog táncolni?
Nagyon remélem!