Kiss Tünde 3 éves korában került a Piruettbe: az egyesület vezetője, Simonyi Kitty kezei alatt cseperedett fel, pár éve pedig már az edzői csapatot erősíti.

Tervezted, hogy az aktív táncos pályafutásod befejeztével tanítani fogsz?

Nem volt tudatos döntés, eleinte csak a nővéremnek segítettem be, aki a biharkeresztesi csoportokat vitte, de nagyon hamar belerázódtam, elkezdtem kötődni a gyerekekhez, aztán idővel teljesen át is vettem az oktatást. Két éve kért fel Kitty a Józsán induló óvodás és iskolás csoportok vezetésére is, én pedig örömmel vállaltam.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Amikor versenyző voltam, az volt a kedvencem, amikor készültünk valamire: fellépésre, de főleg versenyekre, az mindig nagyon motivált.

Tanárként viszont jobban szeretem azt az időszakot, amikor tudom a gyerekeket fejleszteni és minél több mindent megtaníthatok nekik. Sokszor érzem azt, hogy kevés az idő az edzésen, hiába van egy-másfél óránk, ez nagyon hamar elröpül.

Persze az is jó dolog, ha készülni kell valamire, a gyerekek ilyenkor mindig nagyon lelkesek, szeretnek fellépni és közönség előtt táncolni.

Nemrégiben nagy sikerű háziversenyt rendeztetek. Indultak-e ott tanítványaid?

Igen, nagyon örültem, hogy egy ilyen nehéz, főleg online oktatással eltöltött év után is ennyire lelkesek maradtak és sokan indultak a csoportjaimból. Voltak, akik dobogós helyezéseket, különdíjat is értek el, ez nagyon jó visszajelzés volt számomra arról, hogy úgymond tőlem is tanultak valamit, sikerült őket egy adott szintre felemelni és felkészíteni.

Zsűriztél is, az mennyire bizonyult nehéz feladatnak? Izgultál-e a gyerekekért?

Nem izgultam, inkább bíztam bennük, hogy bármi lesz is, megoldják! Főleg iskolás tanítványaim vettek részt a versenyen, de néhány óvodásom is nevezett online videóval.

Sok mindenre kellett figyelni az értékeléskor, magára a technikára, hogy milyen ruhában jönnek be, van-e kellék hozzá, milyen a mozgásuk, ezeket kellett összevetni és rangsorolni, de szerintem jó döntések születtek.

Készültök-e most valamire a csoportjaiddal?

Június 12-én Debrecenben a Baltazár Dezső téren lesz egy flashmob, arra készül az egész Piruett, a biharkeresztesi csoportjaimmal pedig a Keresztesi Napokon lépünk majd fel, ha a járványügyi intézkedések engedik a rendezvény megtartását.

Az én csoportjaim még nem indulnak versenyeken, de Keresztesen már elkezdtünk erről beszélgetni a szülőkkel és gyerekekkel és idővel szeretnénk majd kipróbálni magunkat.

Nyárra milyen terveitek vannak?

A tanévnek ugyan hamarosan vége, de szokás szerint számos táborozási lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek. Én a debreceni iskolás és óvodás táborban leszek jelen, illetve idén először megrendezzük a Józsai tánctábort is, ahová szeretettel várunk minden érdeklődő kislányt. Amire számítani lehet, az a garantált jó hangulat és persze tánc, tánc, tánc minden mennyiségben.