Mióta vagy a Piruettnél?

Amikor Kitty 2007-ben megalapította a Piruettet, mi már ismertük egymást, az akrobatika oktatásba viszont csak akkor kapcsolódtam be, amikor vidék után Debrecenben is megjelent az Egyesület. Szertornász múltamból adódott az akrobatika, a tánchoz -bevallom- nem sok érzékem van, ennek ellenére a kezdetektől remekül kiegészítjük egymást Kittyvel és a többi oktatóval az egyesületben. A showtánc összetettsége miatt nagy szükség van a tanítványok több irányú képzésére.

A járvány kitörése óta kizárólag online oktatsz. Te hogyan élted meg ezt az elmúlt egy évet?

Nyilván nehezen, ahogy mindenki. De többször is adódtak olyan apró visszajelzések a tanítványok felől, amik újra és újra motiváltak a folytatásban. Volt például egy nagyon kis településről származó kislány, aki valahogy rábukkant a neten a youtube videóinkra és megkeresett minket, hogy szeretne edzésre járni. Be is jött párszor, aztán amikor bevezetésre kerültek a korlátozások, online is folytatta volna. Igen ám, de kiderült, hogy nevelőszülői hálózatban van, ezért külön gyámi engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy kamerával csatlakozhasson az edzésre. Egy egész hivatalos procedúrán végigmentek csak azért, hogy ott lehessen a kislány az óráimon!

Szerinted milyen hatással lesz ez a rendkívüli helyzet a gyerekek életére?

A legnagyobb félelmem az, hogy a társas érintkezés hiánya mindenkiben nyomot hagy, elmagányosodik az ember. Nem csak a gyerek, de a felnőtt is. A lelki terheken kívül pedig komoly fizikai állapotvesztéssel kell számolni. Hiába jár online edzésre a gyerek, még a versenyző is, ez jóval kevesebb mozgás ahhoz képest, amikor minden nap elbandukolt az iskolába, rohangált a szünetekben, tesi órán gyakorlatokat csinált, vagy játszott a játszótéren. Nem is sejtjük, mennyire sérülékennyé válhatnak majd a gép előtt görnyedős online világukból kiszakadva…

Éppen ezért nagyon fontos, hogy fokozatosan kell majd visszatérni a terhelésbe és nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy tudatosan visszafogjuk őket akkor is, amikor úgy érzik, hogy fizikailag képesek lennének megcsinálni egy-egy gyakorlatot, ugrást. A kialakult mozgásszervi problémák kezelésére és a prevencióra összpontosítva egy ideje megkezdtük az együttműködést egy gyógytornász csapattal.

Bízva a járvány kedvező alakulásában, akrobatika táborokkal is készültök nyárra. Kiknek a jelentkezését várjátok?

6 éves kortól várjuk a lányokat és fiúkat is, nem csak Piruetteseket. Bárki jöhet, aki szeretne mozogni, ugrálni, akrobatikai elemeket megtanulni szakmai felügyelet mellett. A gyerekekkel több csoportban, képességi szintnek megfelelően fogunk foglalkozni.

Úgy tudom, új irányzatok kipróbálását is tervezitek a versenyzőkkel, amiben nagy szerepet játszik majd az akrobatika…

A Piruettben mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy időről időre megújuljunk, új kihívásokat, motivációkat keressünk, fejlődjünk. Nekem nyilván a szívem csücske az akrobatika, de a gyerekek is imádják, ezért szeretnénk a jövőben ezen a területen is kipróbálni, megmérettetni magunkat azokkal a tanítványokkal, akik nyitottak lesznek erre. Rengeteg tervünk van, csak győzzük mindet megvalósítani!

Ha fellélegezhetünk kicsit a covidból és beszabadulsz végre a terembe, mi lesz az első dolgod?

Jóval az óráim megkezdése előtt először végigsimogatom, majd megölelgetem a szőnyegeimet. Végül ugrálok rajtuk. :) Ha bejönnek a tanítványok, őket is nagy boldogsággal fogom megölelgetni, megszeretgetni.

Niki a tanítványokkal