Simonyi Kittyvel, a Piruett Tánc Stúdió vezetőjével beszélgettünk a vírushelyzetről, a háttérben zajló munkákról és a táncos összefogásokról.

Simonyi Kitty

A Piruett alapítása óta eltelt 13 évben nagyon sokat fejlődött az egyesület, a sikerek mellett pedig a szuper közösség, a jó hangulat vált a védjegyévé. Minek köszönhető ez?

Nagyon jó tanári teamünk van, a legtöbben évek óta mellettem vannak. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy vannak olyan saját nevelésű táncosaim, akik huszonévesen is aktív tagjai az egyesületnek, kitartanak mellettünk, mert valami olyan pluszt ad nekik ez a közösség, ami itt marasztalja őket, ezzel is példát mutatnak a felnövekvő generációnak.

Nem csak a Piruetten belül erős az összetartás, de más tánciskolákkal is szoros kapcsolatot ápolsz. Miért fontos ez?

Igyekszem azt közvetíteni a gyerekek felé, hogy mások nem az ellenségeink, hanem az ellenfeleink. És ez nagy különbség! A színpadról lejőve barátként tekintünk egymásra, ugyanúgy szurkolunk a soproniaknak, a pestieknek, bármely más tánciskola táncosainak, mint a mieinknek. Az évek alatt edzőként és pontozóbíróként a legtöbb kollegával jó szakmai kapcsolatot építettem ki, ennek köszönhető, hogy évek óta rendszeresen járunk közösen edzőtáborba, workshopokra, számos meghívásnak teszünk eleget.

Azt gondolom, hogy ez rengeteg pluszt ad a gyerekeknek: egyrészt beleláthatnak más edzők, más tánciskolák, táncosok munkájába is, ezáltal jobban meg tudják ítélni a saját értékeiket, és azt, hogy nálunk mit kapnak, milyen képzésben részesülhetnek. Másrészt valódi barátságok alakulnak ki, egy-egy közös program után sokat beszélgetnek egymással a lányok, a versenyeken is szívből drukkolnak egymásnak.

Egy egyedülálló koprodukció elkészítése is folyamatban van… Erről mit lehet tudni?

Három egyesület összefogott- és itt fontos kiemelni, hogy az ország három különböző végéből származó egyesületről beszélünk-, és együtt készülünk egy közös formációval, amit nemzetközi versenyeken szeretnénk majd indítani. Ez az összefogás nagyon jól példázza mindazt, amit a tánc jelent számunkra, azt, hogy nem számít, kik vagyunk és hol élünk, a tánc az összekötő kapocs, a közös nyelv, amin keresztül el tudjuk mesélni a történetünket.

Úgy tudom, készül egy más jellegű táncos összefogás is, kifejezetten az ünnepi időszak alkalmából…

Néhány napon belül erről is minden kiderül!

A vírus miatt át kellett térnetek az online oktatásra. Hogyan tudjátok motiválni a gyerekeket?

Hosszútávon borzasztó nehéz feladat ez, nincs konkrét cél, nem tudjuk mikor lesz verseny, fellépés, gálaműsor. A showtánc lényege az, hogy megmutassuk a közönségnek, amit tudunk; szükségünk van a fellépési lehetőségekre, ez a színpadi rutinunk egyik alappillére, ezek a közös élmények kovácsolják egységgé a csapatunkat.

Pedagógustársaimmal karöltve ezért hétről hétre új ötletek kitalálásán és megvalósításán dolgozunk: készítettünk online adventi naptárat, amit lelkesen bontogatnak a gyerekek, szeretik a különféle táncos kihívásokat is, a kisebbeknek pedig olyan koreográfiákat tanítunk, amiket plüssökkel, vagy párnával táncolva tudnak előadni, sőt, akár a szülőket is bevonva, ezzel is egy kis vidámságot csempészünk a mindennapjaikba. Táncos filmeket, online nézhető előadásokat ajánlunk, egy facebook játékra is beneveztünk, ahol egyesületi kitűzőt nyerhetünk, és karácsonyi ajándékkal is kedveskedünk a gyerekeknek. Megjelentünk a TikTokon is, a mai fiatalságnak most ez van a fókuszában, készítjük a videókat, és nagyon pozitívak a visszajelzések.

Szerencsére két olyan felkérés is érkezett az elmúlt időszakban, ami egy kis változatosságot csempészett a mindennapjainkba. A Neonhal zenekar legújabb videoklipjében szerepelhettünk, valamint a Selfie Time Debrecen meghívásának eleget téve egy szuper csapatépítő délutánt tölthettünk el a szelfimúzeumban. Mindkettőt nagyon élvezték a táncosok, rengeteget fotóztak, videóztak, mókáztak, ezúton is hálásan köszönjük a felkéréseket.

Egy ideje fantasztikus háttércsapattal dolgozom együtt Evelin és Maya személyében, ami szerintem meg is látszik a kommunikációnkon, megjelenésünkön. Igyekszünk közelebb kerülni a szülőkhöz, a gyerekekhez, hiszünk benne, hogy ez tényleg olyan pluszt ad az online edzések mellett, ami segít nekik kitartani és átvészelni ezt az időszakot. Havonta készítünk edzői interjúkat, hírlevelet, keressük a lehetőségeket, pályázati forrásokat, a színfalak mögött megállás nélkül azon fáradozunk, hogyan tudnánk színvonalasabbá és hatékonyabbá tenni az egyesület munkáját.

Edzői Team

Hogyan tudsz fejlődni, megújulni?

Sokan nem tudják, de főállásban a Derecskei Művészeti Iskolában dolgozom táncpedagógusként, ezért folyamatosan továbbképzésekre járok. Jelenleg a negyedik diplomámat csinálom, ráadásul egy wellness-fitness instruktori képzést is elkezdtünk az összes Piruettes tanárommal együtt. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban, abban, hogy a megszerzett tudást az egyesület érdekében tudom kamatoztatni, a karantén alatt is sok neves oktatótól vettem online órákat. Szabadidőmben aerial jógázom, ahonnan szintén inspirálódom.

Mit kívánsz a tanítványaidnak az új évre?

Azt, hogy mindenki egészségesen átvészelje a pandémiát! Bízom benne, hogy minél hamarabb újra ki tudjuk nyitni a tánciskola kapuit és be tudjuk pótolni az elmaradt karácsonyi gálánkat, elkezdődik a versenyszezon és újra ott lehetünk, ahová tartozunk: a színpadon!

Csoportfotó